גם השנה, היתה לנו הזדמנות ללוות את כנס אילת לעיתונות ה-16 שמובילה אגודת העיתונאים בת"א, בנושא התוכן ובייעוץ תקשורת ויחסי ציבור. אתגר בפני עצמו, לתקשר כנס של עיתונאים לעיתונאים... אתגר שמתאים בדיוק למשרד ייעוץ תקשורת כמו muskal.media שנוסד ע"י העיתונאי ועורך החדשות לשעבר, אבי מוסקל.
כנס אילת לעיתונות 2024 סיפק הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של עולם התקשורת הישראלי.
הנה כמה מהתובנות הבולטות:
צריכת החדשות מזנקת בזמן מלחמה: מחקר חדש מגלה שצריכת החדשות זינקה בכ-70% מאז תחילת המלחמה, כאשר הטלוויזיה עדיין שולטת, וצעירים מתעדכנים בעיקר דרך הטלוויזיה ורשתות חברתיות.
הפריפריה במרכז: פאנל מיוחד בכנס עסק בהשפעת המלחמה על הפריפריה, וקולות חשובים מהצפון והדרום נשמעו.
אחריותיות בתקשורת: דוברים רבים בכנס הדגישו את חשיבות האחריותיות של התקשורת, במיוחד בתקופות משבר.
עליית אמון הציבור במדיה המסורתית: מחקר חדש מראה עלייה באמון הציבור במדיה המסורתית, למרות התחזקות הרשתות החברתיות.
האתגר של ניהול טאלנטים בעידן הרשתות החברתיות: פאנל מרתק עסק בהתמודדות של כלי התקשורת עם התופעה של עיתונאים שמנהלים ערוצי מדיה אישיים חזקים.
רה"ע דימונה, בני ביטון, לעמיתיו בצפון: לא להחזיר את התושבים עד שתאושר תוכנית חומש
בחרנו לשים את הפריפריה במרכז ולפתוח את הכנס עם פאנל אחד שכלל נציגות מובילה של כתבי הדרום והצפון בפאנל אחד. כתב הצפון של ישראל היום, עידן אבני שגם זכה בכנס בפרס עיתונאי מצטיין, העריך שאין היתכנות לחזרת התושבים לצפון עד סוף שנה"ל. ראש עיריית דימונה, בני ביטון קרא לעמיתיו בצפון להודיע לממשלה שלא יחזירו את התושבים עד שתאושר תוכית חומש ליישוביהם.
איציק זוארץ: "לפני המלחמה, היינו 'מקבלים בראש' מצה"ל כשדיווחנו וביקרנו"
"לא צריך לחכות לצפון כדי להבין מה הולך לקרות בעוטף, אנחנו גם היום לא רואים את החזרה הביתה של כל המשפחות שנאלצו לעזוב בבהלה בשבעה באוקטובר", אמר אלמוג בוקר (חדשות 12) שהנחה את הפאנל. איציק זוארץ (כאן 11) גילה: "היינו מקבלים בראש מהצבא בכל פעם שדיווחנו על בלוני תבערה שפגעו, למשל בנפילה על גג של גן בתקומה, למרבה המזל כשהגן היה ריק מילדים".
קונצנזוס נדיר בפאנל: השבת החטופים - עכשיו!
ראש עיריית דימונה, בני ביטון סיפק מצדו לא מעט כותרות במהלך הכנס: "אני פונה אליך רה"מ נתניהו, השבת החטופים היא הדבר הכי חשוב היום ובכל מחיר, גם במחיר הפסקת הלחימה!". עורך מעריב, גולן בר יוסף אמר גם הוא כי הדבר המרכזי שיש לעשות היום בעיצומה של המלחמה ובכל מחיר - הוא השבת החטופים וזכה למחיאות כפיים סוערות באולם.
"ועדת חקירה ממלכתית? – אח"כ"
מפקד גל"צ לשעבר, שמעון אלקבץ, שבתו סיון נרצחה עם בן זוגה בטבח שבעה באוקטובר: שמעתי שמפקד פיקוד הדרום אמר לכתבים שהוא לא היה בבית כבר שנה. גם הבת שלי לא היתה ולצערי כבר לא תהיה יותר! כל החתומים על המחדל הזה חייבים ללכת הביתה מיד אחרי המלחמה!". רה"ע דימונה, בני ביטון, אמר: כשתסתיים המלחמה תהיה ועדת חקירה וכולם נושאים באחריות ויצטרכו לתת דין וחשבון, חייבים ועדת חקירה ממלכתית".
נווה דרומי: "גם נתניהו יודע - ליד השם לו בויקיפדיה יהיה רשום 'אחראי על השבעה באוקטובר'"
"נתניהו יודע שהוא אחראי. הוא יודע שליד השם לו בויקיפדיה יהיה רשום 'אחראי על השבעה באוקטובר'. אחריות היא מקום של קבלת החלטות לא פופולריות. חבל שהשיח על האחריות הפך להיות כלי רטורי שמנגח את הממשלה בפאנל בכנס העיתונות", אמרה נווה דרומי (i24news). ירון אברהם (חדשות 12 השיב: "היו זחיחות, יוהרה, חוסר קשב לפני השבעה באוקטובר. מי שרוצה להדיח ראש ממשלה - לא עושה זאת בנבצרות מדומיינת, אלא בקלפי. ראש הממשלה לא אמר בצורה מפורשת שהוא מקבל אחריות".
רנכו מדבר על הטעות של דובר צה"ל
דובר צה"ל לשעבר, רן כוכב (רנכו) התייחס לדילמה של צה"ל בהתייחסות למחאה ולסרבנות: "הניסיון של הצבא להימנע מלתפוס צד פוליטי, הוא טעות. צה"ל היה צריך לדבר עם הציבור ולהגיד את דעתו כנגד הסרבנות בצורה בוטה יותר. מי שמשתמט - הוא פושע עבריין". ראש מערכת החדשות בישראל היום, אמר אורי דגון, אמר: "אנחנו יצאנו חד וחלק נגד סרבנות. אבל, מערכת חדשות צריכה לאתגר את עצמה. צריך להגיד לא לסרבנות אבל גם לשאול שאלות. ירון אברהם (חדשות 12) יצא נגד דברים שאמרו יותם זמרי ונווה דרומי: אני ממש לא מסכים עם העובדה שנתנו רוח גבית לסרבנות. אם מישהו מצפה, כשיש מאות אלפים ברחובות, שלא נסקר את העניין - הוא חוטא לתפקידה של התקשורת. לאטום את האוזניים ולא לסקר - זה לא פחות מפשע תקשורתי".
אם היתה נשארת המנכ"לית, שמאלוב ברקוביץ היתה סוגרת לכתבי הערוץ את הטוויטר
הנה עוד משהו שיכול לקרות רק בכנס אילת לעיתונות: העורכים הראשיים והמנכ"לים של כלי התקשורת המרכזיים על במה אחת, בלי להעביר ערוץ! למעט מי שנאלצה לעזוב את הערוץ, מנכ"לית חדשות 13 לשעבר, יוליה שמאלוב ברקוביץ' שאמרה: "התחקיר של רביב דרוקר על מירי רגב היה ברובו צהוב. אם הייתי מנכלית חדשות 13 הייתי סוגרת את הטוויטר לכל כתבי הערוץ, לא יכול להיות שכולם יפרסמו את עמדתם האישית בכל עניין".
תחזירו עוקב למנחם!
"עשרות עוקבים עזבו אותי בימים האחרונים בגלל עמדתי על המשך הלחימה בלבנון", חשף מנחם הורביץ (חדשות 12) שהנחה פאנל בנושא "חדשות מעמדה". המנכ"ל שלו, אבי ויס אמר: "אני סומך על הכתבים שלנו שמנתבים את הסקופים למהדורה... קורה שאני מעיר על שפה או סגנון ובעקבות זה מוחקים את הציוץ". עורך מעריב, גולן בר יוסף, סיפר שהוא מתייחס לרשתות החברתיות כמעין סוכנות ידיעות נוספת: "אם אני חושב על עיתונאי שכותב אצלנו, משדר בחדשות 12 וגם ברדיו 103 למשל ומוציא ידיעות בטוויטר שלו. בסוף כולם מרוויחים". לעומתם, מנכ"ל i24news ישראל טויטו: "יש ימים שאני שואל את עצמי - מי עובד אצל מי, הטאלנט אצל החברה או להפך. עמית סגל בחדשות 12 רביב דרוקר ב-13, אצלנו - אני משדר 24 שעות ביממה ובסוף נווה דרומי עושה טור מצולם של 2 דקות וכולם מדברים עליו".
מורעלים על החדשות
לא היה מפתיע לגלות במחקר של "יפעת" שהמלחמה הקפיצה את צריכת החדשות בכ-70 אחוז השנה, אבל היה מעניין לגלות היכן אנחנו מתעדכנים. היקף הצפייה במהדורות החדשות המרכזיות בטלוויזיה נמצא בעלייה (9%+) כאשר 50% צופים במהדורה המרכזית של חדשות 12, כ-25% במהדורת ערוץ 14. עוד נמצא, כי צעירים עד גיל 25 צורכים חדשות בעיקר בטלוויזיה וברשתות חברתיות, בשיעור דומה של כ-35%.
הפרינט VS הרשתות החברתיות
ביחס להתמודדות מול הרשתות החברתיות, העורך הראשי של "ישראל היום", עמר לחמנוביץ העריך: "המסורתיות של החברה הישראלית תחזיק את הפרינט של סוף השבוע, למרות שברור שהכסף כבר לא נמצא בפרינט. עדיין, לפוליטיקאים מאוד אכפת מה נמצא בכותרת הראשית. עורך "מקור ראשון" שגם ייסד את חטיבת הדיגיטל בתאגיד, אלעד טנא ציין: "אנחנו חיים בעולם של שני פידים, זה משפיע על הדעות של אנשים, בשני אפיקים שונים. זה זולג לפאנלים בטלוויזיה ולתקשורת בכלל. אנחנו צריכים לבנות את האמון של הציבור בכלי התקשורת".
מאמינים בני מאמינים
המחקר של "יפעת", מראה דווקא עלייה באמון הציבור במדיה המסורתית (66%) לעומת הרשתות החברתיות (34%). מרבית המשיבים (59%) אינם סבורים שהרשתות החברתיות יכולות להחליף את המדיות המסורתיות. עם זאת, כמעט 60% מהמשיבים סבורים שהטיה פוליטית היא בעיה בתקשורת הישראלית.
איציק סבן (ישראל היום): בן גביר שיבש חקירה במסע"ת נגד היועמ"שית
לא הפעלנו סירנות אבל פאנל כתבי המשטרה היה קרבי במיוחד. איציק סבן כתב המשטרה של ישראל היום הסיר כפפות: "את השר לביטחון לאומי מעניין רק דבר אחד – השר איתמר בן גביר שיבש חקירה בעצם המסע"ת שקיים נגד היועמ"שית. הוא העביר מסר אזהרה ללהב 433 שאמורים לחקור אותו". ראש חטיבת דוברות במשטרה, תנ"צ אסי אהרוני הגיב: "אני לא מכיר את זה שהשר קיבל מידע בנושא, ואני סומך על להב 433 שמנהלת חקירות רגישות בעצמאות מוחלטת".
ברהנו מחייך ונועץ: בן גביר הקפיא מינויים עד שקיבל מה שרצה, למשל בדוברות
ברהנו טגניה (חדשות 12) הצליח לשמור על החיוך האופייני אבל לא נותר חייב: "מי שמנהל את המשטרה היום בפועל הוא השר בן גביר. הוא מנהל מסיבת עיתונאים בלשכת מפקד המחוז, אין לזה תקדים. השר הקפיא את המינויים עד שקיבל מה שהוא רוצה, כך למשל בחטיבת הדוברות". תנ"צ אהרוני הגיב: "אני לא מתנצל על המינוי שלי, היו בעבר גם התערבויות בעד ונגד מינויים שגם אני חוויתי. זה קורה, זה יקרה אבל צריך את האיזונים והבלמים ויש לנו מפכ"ל שצמח מלמטה ויכול לאזן".
גדעון לוי נגד התקשורת הישראלית ובעד ערוץ 14
הנה עוד משהו שאי אפשר היה לדמיין אותו קורה - גדעון לוי מפרגן לערוץ 14: "נהגו בי בכבוד ב'פטריוטים' כשיתר הערוצים לא הזמינו אותי, מצטער שהארץ החליטו לא לשתף פעולה עם הערוץ". גם מנחת הפאנל "קבינט האולפנים", בכנס אילת לעיתונות ה-16 של אגודת העיתונאים בת"א, דניאל רוט אבנרי (i24news) באה עם גילוי משלה: "אני הייתי שחקנית חוץ. הרגשתי מה זה לשבת בשולחן שבו מוקפים השחקנים בחומת מגן ביתית. אתה שם רק כי "צריך" רק כדי שהאולפן יהיה "מאוזן". במקום חנית, אתה מתמודד מול כולם עם סכין חד פעמית, אבל היא החשובה והאפקטיבית מכולן: האמונה בצדקת דרכך".
בתפקיד מחדש השפה העברית: זוהיר הלול
חוסר האיזן מוציא את זוהיר בהלול (שדר הספורט המיתולוגי והיום עיתונאי רדיו א-שאמס) משיווי משקל, עד כדי כך שהמציא ביטויים חדשים בעברית: "ערוצי הטלוויזיה התרדדו והתרדיינו (הפכו לרדיו מצולם) הם לא משקפים בשום צורה את המציאות, השידורים הפכו אותי מסובלני וערכי לנרגן וזועם, בא לי לרסק את המסכים!"
למה אנחנו מאזינים בנסיעה?
מחקר "יפעת" מצא כי מרבית האנשים (63%) מעדיפים להאזין למוזיקה בבחירה אישית (ספוטיפיי למשל), כאשר נשים נוטות להעדיף זאת יותר מהגברים. 27% מעדיפים האזנה לרדיו ורק 8% מעדיפים פודקאסטים, בניגוד לכל מני מספרים אחרים שרצים.
רדיו דבר אליי!
הרדיו עמד במרכז יומו השלישי של כנס אילת לעיתונות ה-16 כשבמוקד הצעתו של שר התקשורת שלמה קרעי להפוך את כל תחנות הרדיו האזוריות בישראל לארציות. "ההיתכנות של התחנות האזוריות הוא אפסי למתן 'פייט' לתחנות הארציות. התחנות יקרסו", אמר מנכ"ל רדיו תל אביב, דידי הררי שהנחה את הפאנל. "האג'נדה היא לא הרדיו, אלא לפרק מוסדות", אמר ניב גלבוע והוא לא היה היחיד שהטיל ספק במניע האמיתי של השר קרעי לרפורמה. שמעון אלקבץ, מפקד גל"צ לשעבר הדגיש עוד כי "ברגע שאין סיפור מקומי, אין ארצי! חבל שזה בא מעולמו של שר שגדל בדרום ועדיין תושב הדרום. זה לא יקרה, אין לזה תכלית כלכלית, טכנולוגית". איתמר דרוקמן, מנכ"ל רדיוס 100FM ציין כי "תדרי הרדיו 'יעלו האחד על השני וזה יעלה הון".
בתור "חולת רדיו", זה היה היום של רעות שרון, שעבדה איתי בצוות מוסקל מדיה בכנס אילת.
רגע לומר תודה לעיתונאים המצטיינים
פרסי אגודת העיתונאים בת"א הוענקו לעיתונאים מצטיינים הוענקו לעיתונאי חדשות 12 ניר דבורי ועמרי מניב ולכתב ישראל היום עידן אבני. אבל לא שכחנו לכבד גם את מי שתרמו ועדיין תורמים כבר עשרות שנים לעיתונות הישראלית: פרסי מפעל חיים הוענקו בכנס אילת לעיתונות ה-16, לעיתונאים גד ליאור (ידיעות אחרונות), צבי זרחיה (כלכליסט) ומאיר עוזיאל (מעריב).
פרסי הרדיו לתוכניות המצטיינות
במהלך כנס אילת לעיתונות ה-16, כמה מתחנות הרדיו שידרו תוכניות מאולפנים שהקימו במרכז הכנסים של מלון הרודס. בטקס חגיגי העניקה אגודת העיתונאים בת"א עשרה פרסים לשדרים ולתוכניות רדיו. את הפרסים הגישו למצטיינים יו"ר כנס אילת לעיתונות, יוסי בר מוחא, יו"ר אגודת העיתונאים בתל אביב, רותם אברוצקי, שנערכו כבר חודשים מראש, כדי לקיים את הכנס השנה בצל המלחמה.
🎤 שמחנו לפגוש את העורכים והמנכ"לים שדנו על במה אחת, בעתיד המדיה והמעבר לעידן דיגיטלי, לצד חשיבות שימור האמון במוסדות התקשורת.
📊 מסר מרכזי מהכנס: עבודתנו בכנס מדגישה את המחויבות שלנו להוביל שיח אסטרטגי מקצועי בתקשורת, על גווניה השונים ובניהול משברים לאומיים ותקשורתיים.
תודה לאגודת העיתונאים בת"א על שיתוף הפעולה הפורה.
Comments